TTFB Nedir?

 TTFB, internet sitenize giriş yapan kullanıcının istemcisinin, sitenizden ilk veriyi inderene kadar ki geçen süreye denilmektedir. TTFB kelimesinin İngilizce olarak açılımı, Time To First Byte’tır. TTFB değerlerinizin iyi olması, genel olarak SEO durumunuzu etkilemektedir. Neticede hızlı açılan bir siteye giriş yapan kullanıcı aradığı bilgiyi olabildiğince hızlı bulmakta ve sitede ki gezinme süresini arttırmaktadır. Kullanıcı dostu olan siteleri Google’ın çok sevdiğini biliyoruz.

TTFB Ne Demek

TTFB değeri, içeriklerinize, internet sitenizin durumuna, sunucunuza hatta görsellerinize kadar her türlü metriğe doğru oranda hesaplanmaktır. Dolayısıyla TTFB değerlerinin bir ortalamasını bulmak oldukça zordur. Google’ın Developer forumlarından birisinde, Google çalışanı ‘’TTFB değeri en fazla 100 ile 110 arasında olmalıdır’’ demiştir.

Aşağıda belirttiğimiz maddeler doğrudan TTFB değerlerinizi etkilemektedir.

  • Sunucu optimizasyonu yapmamak
  • İnternet sitenizin ihtiyacı olan sunucunun altında kalan özelliklerde sunucu kullanmak. (Örneğin ram yetersizliği gibi)
  • Dinamik içerik oluşturmak.
  • Veri tabanı optimizasyonu yapmamak veya kötü yapmak.

TTFB Nasıl Optimize Edilir?

TTFB değerlerinizi optimize edebilmek için öncelikle değerlerinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Bu yüzden yapmanız gereken ilk adım Google Pagespeed Insights aracına girerek sitenizi analiz etmeniz gerekmektedir. Tarayıcınız eğer Türkçe dilinde ve verilerinizin kötü durumda ise karşınıza gelen analiz sayfasında ‘’İlk sunucu yanıt sürenizi azaltın’’ diye bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarı TTFB oranlarınızın çok yüksek olduğu anlamına gelmektedir.

Önbellek Ayarları Yapılandırması

İnternet sitenizde cache yani önbellek eklentileri kullanmanız sitenize giriş yapan kullanıcıların isteklerinin sunucu yanıt süresini azaltmaktadır. WordPress alt yapısı kullanıyorsanız, LiteSpeed Cache veya WP Rocket gibi eklentileri kullanmanızı öneririz.

CDN Kullanımı

CDN firmalarının sunduğu bu hizmetten faydalanarak, internet sitenize giriş yapan kullanıcın dünyanın neresinde olursa olsun siteye hızlı erişim sağlamasını başarabilirsiniz. CDN firmaları, sizin sitenizin genel yapısını kendi sunucularında ön bellek alarak, giriş yapan kullanıcılara en yakın lokasyonda ki sunucuya erişimini sağlayarak sitenin hızlı yüklenmesini sağlar. Bu sayede TTFB sürelerinizde önemli ölçüde düşüş yaşanır.

CDN'in Önemi

Veri Tabanları

Son madde olarak veri tabanlarınızı ekleyebiliriz. Kullanılmayan veri tabanları sunucunuzda anlamsız yük oluşturmaktadır. Veri tabanı optimizasyonu konusunda uzmanlaşmış bir yazılımcı ile anlaşmanız bu durumda önemli olacaktır. Konu hakkında bilginiz yok ise yanlış tek bir tuşa basarak bütün veri tabanını silebilirsiniz ve emin olun bunu yapmak istemezsiniz. 

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski