Teknolojiyle Aranız Nasıl?

 Günümüzde teknoloji hayatımızla o kadar iç içeki artık çoğumuz için temel ihtiyaçların başında geliyor. Pandeminin hayatımıza girmesiyle listedeki yerini en üstte almaya başladı. Fakat bu internet kullanımın artmasıyla çevrimiçi paylaşmış olduğumuz verilerin güvenirliliği suiistimal edilmeye başlandı. Çevrimiçi paylaştığımız verilerin bizler için getirdiği gizlilik problemlerini ve endişeyi gelin beraber inceleyelim…

Teknolojinin iyi ve kötü yönleri

Toplumların Yarısı Kişisel Bilgilerini Paylaşmaktan Endişe Duyuyor

  • Toplumların neredeyse yarısından biraz az kısmı kişisel bilgilerini dijital ortamda paylaşma konusunda oldukça endişeli. Geçen yıla oranla endişenin arttığını gözlemleyebiliriz. Endişenin yaşandığı en önemli kısım ise online satın alma ve bankacılık işlemleri.
  • Herkesin düşüncesinin altında yatan kilit nokta ise verileriminiz çalınarak manipülasyonla illegal olarak kullanılabilir mi?
  • Amerikanın yarısından fazla dijital ortamlarda bilgilerini paylaşmakta endişe duyuyor. Bu bölgenin yanı sıra Afrika ve Mena, geçen yıla oranla endişe seviyesinin 22 ve 15 puanlık artış gösterdiği anlatılıyor.
  •  Ülkeler arasında, Brezila, Çin ve Türkiye bilgilerin paylaşımında en endişeli olan ülkelerin başında geliyor.
  • Lübnan, Filistin, Almanya gibi ülkeler ise bilgilerin paylaşımında en az endişeli görünen ülkeler arasında.

Paylaşılan Bilgiler İle Neler Yapılacağını Kestiremiyoruz

Ülkelerde yapılan anketlerde paylaşılan verilerle ilgili neler yapılacağını bilenlerin bilmeyenlere oranla daha fazla olduğu gözlemleniyor. Anket sonuçlarına göre nüfusun %33’lük kısmı verilerle neler yapılabileceğini bildiklerini söylüyor.

Türkiye ise farkındalık oranlı global sonuçlara baktığımızda bilgilerle neler yapılabileceğinizi 3 farklı grupta incelenmiş. Grupların başında gelen sosyoekonomik statüde de olanlar %41, diğer grup olan lise statüsünde olanlar %39 ve üniversite statüsünde olanların %36lık bilgi sahibi olduğunu görülüyor.

Bilgilerin Kötüye Kullanım Oranları Çok Yüksek

Yapılan araştırma sonuçlarına göre, paylaşılan bilgilerin kötüye kullanım oranı çok yüksek olduğu gözlemlendi. Bilgilerin en basit şekilde paylaşım yapılma şekilleri ise bilgilerin gelen maillere cevap verilerek alındığı gözlemlendi.

Bilgilerin kötüye kullanım oranları

Bunun dışında bazı yerlere verdiğimiz kişisel bilgilerimizin dışarıya sızdırılması %12, e-mail ile hacklenmesi %11, banka veya kredi kartının hileli kullanımı %11 ise saldırıların ne büyük kısımları.

Ülkemiz bu anlattığımız durumlardan en az birini yaşamış olanların oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi. Örneğin yemeksepeti firmasının hacklenmesiyle üyelerin bilgilerinin çalınması, bazı kripto borsalarının hacklenmesiyle tüm bilgilerin çalınması verebileceğimiz örneklerin başında geliyor.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski