Görsel SEO Optimizasyon Yolları!

 Google tarafından kullanıcıların siteye giriş hızları oldukça önemli olup sıralamalarda bile etkin rol oynamaktadır. Kullanıcı gireceği bir içeriğine tıkladığında sitenin hemen açılmasını ister. Google da kullanıcılar tarafından çok istenilenleri yapmayı ister. Bu durumda sitemizde bulunan resimleri optimize etmediğimiz durumlarda sitenin geç açılma problemleriyle karşılaşırız. Bu problemleri giderebilmeniz için sizlere üç maddeli kısaltılmış bir eğitim vereceğim.

Görsel SEO Optimizasyon Yolları Nelerdir

Görsellerin Doğru Kullanımı

Sitelerinizde bulunan resimlerin minimalist olmaları yüksek performans sağlamada en önemli rollerden birisini oynar. Bir dinamik web sayfanızda bulunan resimleri Google tarafından önerilen resim boyutlarında yüklemeniz siteniz için oldukça fayda sağlar. Bu resimlerin index almaları daha hızlı olur. Bir makaleniz kelimenizde görünmediği halde resminiz görseller kısmında ilk on resim arasında girebilir. Buda sitemiz için güzel bir geri kazanım getirir.

Makale içeriklerinde resimlerinizi karışık ve renkli fotoğraflar yerine minimalist fotoğraflar kullanarak daha çekici hale getirebilirsiniz. Yine makalelerinizde gif kullanımı yerine video eklemeleri yapabilir, vektör çizimlerle destekleyebilirsiniz.


Makale içine yüklediğiniz resimlerin boyutlarının da büyük bir önemi vardır. Kullanıcı sayfanızı hızlı bir şekilde yükleyebilmek için resimlerin de boyutlarının küçük olmaları gerekmektedir. Resimlerinizin sıkıştırmasını Adobe Photoshop gibi programlarla veya resim sıkıştırma siteleriyle yapabilirsiniz. Resim uzantılarında png yerine jpg uzantıları kullanabilirsiniz.

Görsel Sıkıştırma

Sitenizde ki resimleri sıkıştırmak için birden çok yöntem bulunmakta. Bazı yöntemleri yukarıda belirttim. Fakat sürekli içerik gireceğiniz sitelerinizde resimleri sürekli sıkıştırma işlemi vaktinizi alabilir. Bunu yerine Wordpress gibi içerik sistemleri kullanıyorsanız eklentiler sayesinde otomatik sıkıştırma yapmayı kullanabilirsiniz.

Wordpress’in Imagify eklentisiyle sitenize yüklediğiniz herhangi bir resmi otomatik bir şekilde sıkıştırma yaparak kullanabilirsiniz. Diğer içerik sistemleri için alternatif eklentiler de bulunmakta.

Görselleri Yeni Formatlarla Paylaşma

Sitelerinizi Google gibi arama motorlarına kayıt ettiyseniz içeriklerinizdeki resimlerin yeni nesil resim uzantılarıyla yayınlanmanız gerekmektedir. Örneğin Google bünyesinde bulunan siteler için webp uzantılı resim dosyalarını kullanmalarını önermektedir. Bunun temel sebebi jpg uzantılı bir resmin boyutu 1mb ise webp uzantılı aynı resim 0,3mb civarlarına gelmektedir. Bu da sitenizin daha hızlı açılmasına olanak sağlamaktadır.

Yine wordpress kullanıyorsanız bunu da otomatik olarak yapabilen WebP Express eklentisini kullanarak sitenize yüklediğiniz tüm görselleri otomatik olarak webp uzantısına çevirebilirsiniz.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski