Enflasyon Bizleri Nereye Götürüyor?

 Gün geçtikçe daha çok artan pahalılığının artmasıyla sosyal yaşantımızda tüketim alışkanlılıklarımızın değişmesiyle bir çok noktada enflasyon kendini hissettiriyor. Pulside Araştırma kurucusu Erkan AKSOY liderliğinde yapılan araştırmada tüketicilerini ruh hali ve sosyal aktivitelerinin enflasyonla değişmesini gözlemliyoruz.

Dijital Pazarlama enflasyon ile nasıl etkilendi

Ayağımızı artık yorganımıza göre uzatmak oldukça zorlaşıyor. Yaşam pahalılığı hayatımızın her alnında kendini hissettiriyor. Bir tarafta her gün değişen döviz, diğer tarafımızda dünyamızda yaşanan savaş problemleri, bir yandan artan benzin fiyatları, gıda ürünlerine gelen zamlar bazı kuyruklar oluşturuyor. Tüketim alışkanlılıklarımızı bıraktığımız yada azalattığımız bu günlerde toplumun bu ruh sağlığını da oldukça gösteriyor. Her gün haberlerde gördüğümüz bunu da mı yaşadık dediğimiz olaylara şahit oluyoruz. Zira araştırmayı yapan Pulside araştırma şirketi Türkiye için yüzde 62’si kaygılı hissediyor raporuna göre, toplumda yaşanan kaygı problemleri baş gösteriyor.

10 kişiden 8’i ay sonunu getirmede endişeli!

Yapılan araştırmaya göre çalışanlar her yıl merakla bekledikleri maaş zamlarının alım gücünü ne kadar süre iyileştirdiği incelendi. Türkiye geneline bakıldığında yasal olmasa da 10 kişiden 1’inin zam almadan hayatını geçirmeye çalıştığı araştırma verilerine yansıdı.

Araştırmada konu edilen işsizlik ve ekonomik koşullar dahil edildiğinde 10 kişiden 8’i ay sonunu getirme endişesiyle yaşadığı, alım gücünün de düşmesiyle beraber fiyatlara boyun eğmek zorunda kaldığı gerçeğini önümüze seriyor.

Maaş zamları enflasyonla kayboldu

2022 yılının 6 aylık enflasyonu gözlemlendiğinde alım gücünün %57lik düşüşte olduğu görülüyor. 2022 yılının başında yapılan zam 6 aylık sürecin içinde ortadan kaybolduğunu söyleyebiliriz. Yeni zam yapılacak söylemleri ortalıkta dolaşmasıyla birlikte yetkili merciler hakkında bu konuda yapılan net bir açıklama halen görülmüyor.

Tasarruf konusu hayal oldu

Yine yapılan araştırmada tasarruf yapan vatandaşların artan enflasyon sebebiyle yapılacak bir tasarrufun olmadı, son noktaya gelindiğini bundan sonraki aşamaların vatandaşların borçlarını dahi ödeyemeyeceği duruma gelmesi olarak nitelendirildi. Vatandaşlara yöneltilen “Tasarruf neden yapamıyorsunuz?” sorusuna vatandaşlardan gelen cevap ise maaşların yetmediği, gün geçtikçe yerli yersiz yapılan zamların gelmesi, konut fiyatların artması gibi konulardan açıklamalar geldi.

Ukrayna ve Rusya arasında olan savaşında döviz kurlarına olan etkisi de artan enflasyonda büyük rol oynuyor. Tüm ülkeleri etkileyen bu savaş, en çok bizim ülkemiz tarafından hissediliyor.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski