DMCA Nedir?

 DMCA, yazarlara ve yayıncılara dijital teknolojiyi kullanmalarına izin verirken telif hakkı koruması sağlamak üzere tasarlanmıştır. DMCA İngilizce olarak, Digital Millennium Copyright Act. Dilimizde ise Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası olarak çevrilmektedir. DMCA, yazarlara ve yayıncılara dijital teknolojiyi kullanmalarına izin verirken telif hakkı koruması sağlamak üzere tasarlanmıştır.

DMCA Ne demek

Gördüğünüz gibi, neredeyse her şeyi çevrimiçi olarak alabileceğiniz günümüzde ve bulunduğumuz çağda korsanlığın bahanesi yok. İnsanların hala korsanlık yapmasının tek nedeni, yasal olarak yaptıklarının bir suç olduğunu bilmemeleridir.

Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası (DMCA), telif hakkı sahiplerini içeriklerinin internette yasa dışı olarak çoğaltılmasını önlemek için 1998'de Birleşmiş Milletler Kongresi tarafından kabul edilmiştir. DMCA uyarınca, telif hakkıyla korunan materyali web sitesinde veya blogunda yayınlayan bir kişi, bir telif hakkı sahibinden bildirim aldıktan sonra bu materyali kaldırmak için adım atmadıysa sorumlu tutulabilir.

Bir kişinin blogu veya web sitesinde, sahibinin izni olmadan telif hakkıyla korunan materyal yayınlanırsa, bu kişi ihlal başına 500 bin dolara kadar para cezası dâhil olmak üzere para cezasıyla karşı karşıya kalabilir!

DMCA Sadece BM Ülkeleri İçin Mi Geçerli?

Hayır, DMC yaygın olarak dünya çapında kullanılmaktadır. Arama motorları DMCA kuralları gereği, içerik ihlali yapan bir siteyi cezalandır ve ihlal yapan kişinin de bulunduğu ülkenin yasaları gereği oldukça ağır cezalar verilmektedir. DMCA, SEO için de oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

DMCA hangi ülkeler için geçerlidir

DMCA telif hakkı ihlali atılan bir sitenin tabiri caizse toparlanıp eski halini alması neredeyse imkânsızdır. Elbette bu durum internet sitenizde ki içeriklerin ne kadarının kopya içerik olması ile de ilgilidir. Örneğin, siteniz de %40 ve üzeri içerik ihlali bulunuyorsa, ihlalin ardından siteyi tamamen kapatmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

İhlal yiyen bir site, Google’ın gözünde otorite ve güven kaybetmektedir. Tüm dizine eklenmiş sayfaları silinir üstelik SandBox’a düşme olasılığınız da çok yüksektir. Eğer ki ihlal olarak sayılan içerikleri kaldırıp, tekrardan otoriter ve güvenilir bir site haline gelmek istiyorsanız bu durum en az 1 yıl kadar sürebilmektedir. Elbette bu süre SEO Uzmanının tecrübesine ve izlediği yol haritasına göre değişiklik göstermektedir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski