Core Web Vitals Nedir?

 Core Web Vitals, Google’ın internet sitenizin kullanıcı deneyimi hakkında analizler yaparak size rapor çıkardığı faktörlerin adıdır. Genel hatlarıyla Core Web Vitals üç ana bölümden oluşmaktadır; Cumulative Layout Shift, First Input Delay ve Largest Contentful Paint. İnternet sitenizde yeterli miktarda trafik akışı ve veri kaydı varsa bu rapora Google Search Console hesabınız üzerinden ‘’Önemli Web Verileri’’ sekmesine tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Core Web Vitals Ne Demek

Search Console hesabınızda yeterli veri yok hatası alıyorsanız, Google Page Speed hizmetini kullanarak da bütün analizleri eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilirsiniz.

Core Web Vitals Neden Önemlidir?

Core Web Vitalsın önemi nedir

Google’ın yaptığı son açıklamalara göre, Önemli Web Verileri artık SEO çalışmalarına etki edecek. İnternet sitenizde ne gibi bir SEO çalışmaları yaptığınızın önemine bakılmaksızın, kullanıcı odaklı bir siteye sahip değilseniz, sıralama kaybedebilirsiniz. Aslında temel olarak Google’ın böyle bir açıklamada bulunması biraz gereksiz gibidir. SEO Uzmanı olarak hizmet veren herkes, kullanıcı odaklı web sitesi yapması gerektiğini bilir.

Core Web Vitals analizleri genel hatlarıyla aşağıda ki başlıklara göre sitenizi analiz edecektir:

  • HTTPS Protokolünüz
  • Mobil Uyumluluğunuz
  • Pop-Up reklamları gibi reklamlarınızın olup olmadığı. (Dikkat! Google’ın reklamlardan yana bir sorunu yok. Burada önemli olan konu, kullanıcı daha siteye girmeden ve içeriği okumaya başlamadan direkt olarak reklam görmesidir.
  • Güvenli Tarama ( Evet, Google internet sitenizde kötü amaçlı yazılım testi de yapmaktadır.)
  • Site Açılış Hızınız

Core Web Vitals Terimlerinin Anlamları

Önemli Web Verilerinin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anladığımıza göre artık bazı terimlerin anlamlarını öğrenmeye başlayabiliriz.

Cumulative Layout Shift: İnternet sitenize giriş yapan kullanıcının, eylemleri ile beraber hareket eden görsellerin veya ögelerin neden olduğu gecikme süresi anlamına gelmektedir.

First Input Delay: İnternet sitenize tıklayarak giriş yapan kullanıcın, girmeye çalıştığı sayfanın ilk açılma süresi olarak tanımlanmaktadır. Bu değer eğer ki sizin sitenizde 100MS ve üzeri ise düzeltmeniz gereken birtakım unsurlar var demektir.

Largest Contentful Paint: Google sizlere bu analizleri yaparken bir kısmını sanki gerçek bir kullanıcıymış gibi bir kısmını ise robotmuş gibi analiz etmektedir. Bu terim de onlardan bir tanesidir. Google gerçek kullanıcı gözünden internet sitenize giriş yapmaya çalışır ve sayfalarınızın açılma hızına göre size bu terim altında bilgi verir. Bu terimin de anlamı budur. Google’ın insan gibi davranarak sitenize girmesi denilebilir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski