Yetim Sayfa Nedir?

Yetim sayfa veya İngilizce olarak ‘’Orphan Pages’’  internet sitenizde bulunan sayfaların, birbirleri ile iç linkleme yapılmamasına denir. Arama motorları bir sayfayı dizine eklediğinde, kendi algoritaması içerisinde o sayfa için bir içindekiler tablosu oluşturmaya çalışır. Arama motorlarının bunu yapabilmeleri için o sayfadaki tüm bağlantıları bulmaları gerekir. Sayfa içerisinde bağlantı bulunmaması durumda, siteniz geç dizine eklenir. Ayrıca sitenizi ziyaret eden kullanıcı, alâkalı diğer içeriklerinizi göremeyeceği için ziyaretçilerinizden elde edebileceğiniz verimi en az düzeye indirirsiniz.

Yetim Sayfa Ne Demek

İç bağlantı yapılandırması, arama motorlarındaki en önemli sıralama faktörlerinden biridir, bu nedenle ilgili sayfalarınıza işaret eden herhangi bir bağlantınız olmadığında, üst sıralarda yer almanız pek olası değildir. Bu tarz bir durumda çözüm ise bağlantı bulunmayan sayfalarınızı tespit ederek, içerik ile en yüksek düzeyde alâkası bulunan sayfalarınıza bağlantı vermektir. Bunu yapmak istemiyorsanız, yetim sayfalarınıza ‘’noindex’’ etiketi ekleyerek arama motorlarının sayfanızı dizine eklemesine engel olabilirsiniz.

Ayrıca, yetim sayfalarınızı Ahrefs, Screaming Frog, Semrush gibi SEO araçlarını kullanarak kolayca tespit edebilirsiniz.

Yetim Sayfaların Zararları Nelerdir?

Yetim sayfalar SEO açısından oldukça önemlidir. İnternet sitenizin organik trafiğinin artmasını ve sıralama kazanmasını istiyorsanız yetim sayfalarınızdan kurtulmanız gerekmektedir. İnternet sitesi sahibi olan herkes, arama motorunda kullanıcı bir anahtar kelimeyi sorguladığında birinci sırada çıkmak ister. Yetim sayfaların dizine eklenmesi uzun sürdüğünden hatta bazı arama motorlarının hiç dizine eklemediğinden dolayı böyle bir verim elde edemezsiniz.

Yetim Sayfa Zararları

Sitenizde ki hemen çıkma oranını düşürmek ve ortalama okuma süresini arttırmak istiyorsanız ziyaretçilerinizi internet sitenizde tutmanız gerekir. Bu durum makalenizin yazım tarzı ve ilgi çekiciliği ile alâkalı olduğu kadar yetim sayfalarınızla da ilgilidir. Kullanıcı sorgu yaptıktan sonra internet sitenize girdiğinde sadece ona sunduğunuz içeriğinizi görür lakin onun ilgisini çekecek diğer içeriklerinden mahrum kalır. Bu durum sizlere ziyaretçi kaybettireceği gibi sıralamanıza da eksi bir puan olarak yansıyacaktır.

Screaming Frog İle Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?

Yetim sayfalarınız tespit edebilmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır, bunların en çok tercih edileni ve verimli çalışanı Screaming Frog’dur. Sizler de aşağıda belirtmiş olduğumuz adımları takip ederek yetim sayfalarınızı bulabilirsiniz.

·         Screaming Frog uygulamasını açın ve ardından ‘’Configuration’’ sekmesinin içerisinden ‘’Spider’’ seçeneğine tıklayın.

·         Karşınızda açılan yeni sekme içerisinde ‘’XML Sitemaps’’ bölümünü göreceksiniz, bu kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.

·         Kutucuğu işaretlemenizin ardından aşağıda size site haritanızı yazmanız için alan açılacaktır. Bu alana site haritanızın URL’sini yazmanız gerekmektedir.

·         Son olarak ‘’Crawl These Sitemaps’’ kutucuğunu da işaretleyerek, ‘’OK’’ demeniz yeterli olacaktır.

‘’OK’’ seçeneğine tıkladıktan sonra ekranınız da ki sekme kapanacaktır ve Screaming Frog’un ana sayfasına yönlendirileceksiniz. Ekranın sağ üstünde bulunan ‘’Star’’ düğmesine basarak, yetim sayfa taramasını başlatabilirsiniz. Screaming Frog uygulamasını en fazla 500 URL’ye sahip olan internet sitesi sahipleri ücretsiz olarak kullanabilirler.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski