Lazy Load Nedir?

Lazy Load kelimesinin Türkçe olarak karşılığı ‘’Tembel Yükleme’’ demektir. İnternet sitenizde bulunan görselleri, sunucuya yük olmayacak biçimde ve ziyaretçilerinizi rahatsız etmeyecek düzeyde geç yüklemesine Lazy Load denilmektedir. Sitenizde ki görsellerinizi bu şekilde ayarlamanız, genel olarak sitenizin açılma hızınızı arttırmasının yanı sıra arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) sıralama kazanmanıza fayda sağlayacaktır. Geç yüklenen sayfaları kullanıcılar sevmez ve sitenizi hemen terk ederler. Arama motorları her zaman kullanıcı odaklı olduklarından dolayı, sizin sitenizden daha hızlı açılan siteleri üst sıralara yerleştirir.


Manuel Lazy Load Nasıl Yapılır

Kullanıcıya tam olarak istediği içeriği sağlıyor olabilirsiniz. Belki o kullanıcı sitenizde uzun süre kalarak gezinmeye devam etmek isteyebilir lakin sayfalarınız açılmazsa bu durumun hiçbir önemi kalmaz. Bu tarz site ayarlarını manuel olarak kendiniz ayarlayabilir veya WordPress tarzı altyapı kullanıyorsanız eklentiler sayesinde kolayca düzenleyebilirsiniz.

Lazy Load Ne İşe Yarar?

Lazy Load, sadece görsel optimizasyonu olarak tanımlanmamalıdır. İnternet sitenizin kod yapısı da dâhil olmak üzere birçok alanı genel olarak kapsar. Sizlere en basitinden anlatmak gerekirse, sadece görselleriniz üzerinde ayarlamalar yapmanız sayesinde sunucu tepki süreniz minimuma iner ve dolaylı yoldan kullanıcı deneyiminizi arttırır. Dev arama motoru Google’ın her zaman web sitesi sahiplerine ‘’İnternet sitenizi, arama motorunu kandırmaya yönelik değil, kullanıcının ihtiyacına yönelik düzenleyin’’ demiştir.

Lazy Load Javascript Kodları

Resimler İçin Manuel Lazy Load Nasıl Yapılır?

İnternet sitenizde manuel olarak Lazy Load ayarlamaları yapmak istiyorsanız, temel olarak JS (JavaScript) komutlarını kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. JS kütüphanelerin neredeyse tamamında Lazy Load yapmanız mümkündür. İnternet siteniz eğer özel yazılım ise çok kolay ve hızlı bir biçimde bu ayarlamaları yapabilirsiniz. Sizlere bu örneğimizde ‘’lazysizes’’ isimi JavaScript kütüphanesini kullanarak anlatımda bulunacağız.

<script src="lazysizes.min.js" async></script>

Sizlere yukarıda belirtmiş olduğumuz JS kodunu kopyalayarak, internet sitenizin ‘’body’’ bölümüne yapıştırmanız gerekmektedir. Bu adımı gerçekleştirdikten sonra genel site yapınız itibari ile sitenizde bulunan bütün <img> etiketlerinde genel düzenleme yapmanız gerekir.

<img src="resimler/ornek.jpg" alt="ornek">

Yukarıda ki kod muhtemelen sizin şuan ki görselleriniz için geçerli olan koddur. Bu kodlar her web sitesi için temel görsel komutlarıdır.

<img data-src="resimler/ornek.jpg" class="lazyload" alt="ornek">

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kod ise resimlerinizde Lazy Load ayarlarını yapmanız için düzenlenen koddur. Genel site itibari ile bütün görsellerinize bu kodu, kendi internet sitenize göre düzenleyerek kullanabilirsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra internet sitenizi ziyaret eden kullanıcının ekranında açılan sekmede ki ilk resim görünecektir. Diğer resimler ziyaretçilerin ekranlarını aşağıya doğru kaydırması ile beraber yüklenecektir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski