WebP Nedir?

 WebP, görsel SEO çalışmaları yaparken neredeyse hayati öneme sahip olan bir resim formatıdır. Resimlerinizi optimize etmek site hızını arttıracağı gibi, dolaylı yoldan bütün SEO süreçleri ile de yüksek alâka düzeyine sahiptir. Webp, On2 Technologies tarafından geliştirmiş ve 2010 yılında Google tarafından satın alınmıştır. Genel yapısı itibari ile WebP uzantısına sahip dosyaların bileşenleri, VP8 Video Codec bileşen yapısına dayanmaktadır.

Webp Ne Demek

Google’ın yaptığı açıklamalara göre Webp, internet ortamında ki görsellerin yavaş yüklenmesine karşılık bir çözüm olacak niteliktedir. Kimileri aynı fikirde olmasa da WebP ana hatlarıyla iki bölüme ayrılır. Kayıplı sıkıştırma, kayıpsız sıkıştırma. Kayıpsız sıkıştırma, görsel kaliteyi kaybetmeden dosya boyutunu küçültür, böylece kullanıcılar daha küçük boyutlarda daha iyi görünen görüntüler oluşturabilir. Kayıplı sıkıştırma, görüntü verisi küçültme yoluyla dosya boyutunu küçültür ve bu da görsel kaliteyi azaltabilir.

WebP Avantajları Nelerdir?

Webpnin avantajları

Google tarafından sunulan bütün hizmetlerin rakiplerine kıyasla eşi benzeri bulunamadığı gibi, WebP uzantısına sahip görsellerin de birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla:

  • İnternet sitenize yüksek kalitede, küçük boyutlara sahip resimler eklemenizi sağlar.
  • Görsel optimizasyonu yaparak internet sitenizin açılma hızını iyileştirebilirsiniz.
  • Sıkıştırma yaparken görüntü kaybını en aza indirmektedir.
  • Tüm görseller WebP formatına dönüştürebilir.
  • WebP resimler kullanarak internet sitenizin kullanmış olduğu bant genişliğini en aza indirebilirsiniz. 

WebP Görüntüler WordPress'e Manuel Olarak Nasıl Eklenir?

Wordpress internet sitelerinde resimlerinizin tamamını WebP formatına dönüştürmek biraz zamanınızı alabilir lakin zor değildir. Öncelikle, Wordpress resim kitaplığınızda ki bütün resimleri tek tek indirmeniz gerekmektedir. Daha sonra arama motoruna ‘’ JPG to Webp’’ ya da resimleriniz hangi uzantılıda ise örnekte verdiğimiz JPG uzantısını silerek kendi uzantınızı ekleyin ve aratın. İlk çıkan siteden görsellerinizi tamamen WebP’ye dönüştürüp, tek tek sitenize ekleyebilirsiniz.

Wordpress Eklenti İle Resimleri WebP’ye Dönüştürme

Wordpress’te yapmak istediğiniz birçok değişikliği eklentiler sayesinde tek bir tuşla yapabilirsiniz. WebP Express eklentisini internet sitenize kurarak, sitede bulunan bütün resimlerinizi kolayca WebP formatına dönüştürebilirsiniz. Google ve Opera dışında genelde tarayıcılar WebP formatını desteklemediği için bu eklenti sayesinde farklı tarayıcıdan gelen ziyaretçilere, resimleri direkt olarak PNG veya JPG olarak gösterir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski