URL Nedir?

 URL, bir internet sitesine girdiğiniz zaman, tarayıcının üst kısmında ki adres çubuğunda belirtilen bilgidir. Örnek vererek belirtmemiz gerekirse https://www.cumabozkurt.com.tr/ bu bir URL örneğidir. URL’nizde bulundurmanız gereken karakter sayısı en fazla 2.083 karakterdir. Daha fazla karakterde ekleyebilirsiniz lakin bütün tarayıcılarda internet siteniz düzgün çalışmayabilir.

URL Ne Demek

URL’nin genel olarak amacı, bilgisayarınız ile sunucunuz arasında ki bağlantı kurarken kullandığı IP adreslerini metin olarak düzenlemesidir. Kullanıcılar internet sitelerine girebilmek için IP adreslerini kullanmazlar, bunun yerine URL kullanırlar. URL kelimelerinin İngilizce açılımı Uniform Resource Loader demektir. Türkçe olarak da Tekdüzen Kaynak Bulucu diyebiliriz.

URL Yapısı SEO İçin Neden Önemlidir?

SEO çalışmalarının bir parçası olan anahtar kelimeler, URL yapılandırmanız içerisinde de bulunabilir. Bu yüzden URL’ler kritik bir önem arz eder. URL içerisinde anahtar kelime geçirmeniz size SERP sıralamasında katkı sağlayacağı gibi kullanıcılarınız için de akılda kalıcı olur.  Aynı zamanda URL yapılandırmasını SEO uyumlu yaparak arama motorlarına içeriğiniz hakkında bilgi verebilir ve botların sizi anlamasına yardımcı olabilirisiniz.

URL Ekleri Nelerdir?

Dizine eklenmiş her URL, nokta ‘’.’’ İşareti ile birbirinden ayrılır ve her noktadan sonraki bölümün bir anlamı vardır. Genel yapısı itibari ile URL’ler üç ana bölümden oluşur, bunlar sırasıyla; protokol, alan adınız, alan adı uzantınız ve içeriğinizin bulunduğu dosya olarak oluşmaktadır. Bazı internet sitelerinde ise subdomain ve ülke uzantısı da bulunmaktadır. Ülke uzantısına örnek vermemiz gerekirse, benim blog sitemin URL yapısının sonunda ‘’.tr’’ ekini görebilirsiniz.

URL Ekleri

Aynı zamanda URL yapılandırmanızı düzenlerken büyük harfler ve Türkçe harfler kullanmamaya özen gösterin. Böyle bir hataya düşmeniz SEO açısından sizi zarara uğratacağı gibi aynı zamanda, sitenizin kod yapısını bozar hatta bazı sayfalarınız çalışmayabilir.

URL üzerinde optimize etme çalışmaları yaparken en önemli hususlardan bir tanesi, kelimeleri ayırırken yanlış işaret kullanımından uzak durmanız gerektiğidir. Kelimeleri birbirinden ayırırken ‘’-‘’ işareti yani tire kullanmanız gerekmektedir. ‘’/’’ bu tarz işaretler genelde kategorileri ayırmanıza yarar. Örneğin, https://www.orneksite.com/kategori/blog/ornek-yazi örneği verebiliriz. Ayrıca en doğru URL yapılandırması da bu şekildedir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski