HTTPS Nedir?

HTTP, istemciler ve web üzerindeki sunucular arasında iletişim sağlamak için TCP/IP kullanan bir uygulama katmanı protokolüdür. HTTPS, ağ üzerinden gönderilen verileri şifrelemek için SSL/TLS kullanır ve üçüncü şahıslar tarafından gözetlenmeyi önler.

Https Ne Demek

HTTPS, kredi kartı numaraları ve diğer kişisel bilgiler gibi hassas bilgilerin web üzerinde güvenli bir şekilde iletilmesine izin vermek için oluşturulmuştur. Bir istemci (ör. tarayıcı) ve sunucu (ör. web sitesi) arasında iletilen verileri korumak için SSL/TLS şifrelemesi kullanır.

Google 2014 yılından bu yana SSL sertifikası kullanan yani URL yapısı HTTPS olan bütün internet sitelerini ödüllendirmiştir. Bu yüzden gün geçtikçe HTTPS kullanımı giderek yaygınlaşıyor. HTTPS'in artan şekilde benimsenmesi, Google'ın kullanıcı gizliliğine olan bağlılığı ve genel olarak web güvenliğini iyileştirme çabası göz önüne alındığında, kullanıcılarına önem verdiği düşünülebilir.

HTTPS Neden Önemlidir?

Tarayıcınıza bir URL yazıp "enter" tuşuna bastığınızda, tarayıcınız o site hakkında daha fazla bilgi için bir sunucuya bir istek gönderir. https://www. Yazdığınız da, tarayıcınız isteği göndermeden önce doğru web sitesine (örneğin, https://google.com veya https://apple.com) bağlanıp bağlanmadığını kontrol eder.

Httpsin Önemi

Bu ekstra güvenlik katmanı, bilgisayarınız ile Google, Apple veya başka herhangi bir web sitesi arasında gönderilen bilgilerin şifrelendiği anlamına gelir. Bu, insanların bağlantınızı dinlemesini ve parolalar, kredi kartı numaraları gibi diğer hassas bilgiler dâhil olmak üzere görebildikleri her şeyi çalmasını engeller. HTTPS, bankalar, e-posta sağlayıcıları veya sosyal ağlar gibi hassas verilere sahip tüm web siteleri tarafından kullanılır, bu nedenle mümkün olduğunca bütün site sahiplerine, HTTPS kullanmasını öneririz.

SSL Şifrelemesi Güvenli Mi?

SSL sertifikalarında kullanılan iki ana şifreleme türü vardır: RSA ve Eliptik Eğri Şifreleme (ECC). Her ikisi de güçlü güvenlik sağlar, ancak anahtarları RSA anahtarlarında kullanılanlardan çok daha küçük olduğundan (1024 bit'e karşı 2048 bit) ECC genellikle daha güvenli kabul edilir.

1024 bitlik bir RSA anahtarı, yaklaşık 4 gün içinde (ortalama olarak) bir bilgisayar tarafından kırılabilir; Bu durum, güvenlik seviyenizi artırmak için mümkünse 2048 bit RSA anahtarları kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden internet sitenize SSL sertifikası kurarken en düşük 2048 bitlik sürümünü kurmanızı öneririz.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski