E-Ticaret Modelleri (B2B, B2C, B2E) Nelerdir?

 B2B E-Ticaret modelinin açılımı, Business to Business yani işletmeden işletmeye yapılan kampanya modelleridir. B2B reklam kampanyaları yayınlayan işletmeler genel olarak son tüketicilerine bir ürünü satmayı hedeflemezler. Bu firmaların hedefleri her zaman bayilere ürün satmaktır. Örnek vermemiz gerekirse, bu firma bir üretici firma olsun. Bu firmanın B2B E-Ticaret modelinde satış yapmayı hedeflediği kitle toptancılardır.

E-Ticaret Modelleri

Aynı şekilde bu firma toptancı ise ürünü satmak isteyeceği kitle perakendecilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, B2B modelinde en küçük halka her zaman perakendecilerdir. Perakendecilerin satış yaptığı son tüketiciler farklı bir modele girmektedir. Yazımızın devamında detayları paylaşacağız.

B2C E-Ticaret Modeli Nedir?

B2C E-Ticaret modelinin açılımı, Business to Consumer yani işletmeden tüketiciye demektir. Yukarıda anlattığımız halkanın son zinciri olan perakende satıcıların, son tüketiciye satış yaptığı model B2C modelidir. Satış yapmakta olan firma arada herhangi bir kesinti yaşanmadan doğrudan tüketici ile etkileşim halinde olduğundan B2B ve diğer E-Ticaret modellerine göre döngünün tamamlanması daha kısa sürmektedir. Hatta en kısa süren E-Ticaret modeli budur.

B2C E-Ticaret Modeli Ne Demek

Konumuz E-Ticaret olduğu için bu durumu, fiziki mağaza satışlarından ayıran tek fark bütün döngünün internet ortamında tamamlanmasıdır. Bir nevi bu satış modelini benimseyen herkes perakendecilik yapıyor diyebiliriz.

B2G E-Ticaret Modeli Nedir?

B2G E-Ticaret modelinin açılımı, Business to Government yani firmanın direkt olarak bir devlet ile veya devlet kurumlarından herhangi birisi ile arasında olan satışı ifade eder. Bu E-Ticaret modeli genel olarak ihaleler üzerinden yürümektedir. Devlet bir ürün satın alacağı zaman sanal ortamda bir ihale gerçekleştirir ve E-Ticaret firmalarının katılımını ister. İhalenin sonucuna göre Kazanan firma, direkt olarak devlete anlaştığı fiyattan bütün ürünlerini veya hizmetini satar.

G2G E-Ticaret Modeli Nedir?

G2G E-Ticaret modelinin açılımı, Goverment to Goverment yani devletler arasın da yapılan E-Ticaret modelini temsil etmektedir. Bu durum sadece iki farklı devlet arasında gerçekleşecek diye bir kaide yoktur. Örnek vererek anlatmamız gerekirse, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı olan Sağlık Bakanlığının yine aynı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı olan Tarım Bakanlığına yaptığı satış olarak tanımlanabilir. Bu örnek devletin kendi arasında yaptığı satışa örnekti, aynı zamanda iki farklı devlet arasında da bu senaryo aynı döngü şeklinde ilerleyebilir.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski