Wieframe (Şema Tasarımı) Nedir?

Analiz edilme sürecinin bitiminde iş konusunun net olarak belirlenmemesi muhtemeldir ve bu nedenle planların yanlış yapılmasına ya da anlaşılmasına sebep olunabilir. Nitekim bu tarz durumlar projeye ve müşterinin kişiliğine bağlı olarak daha farklı sonuçlar doğurabilir. Sancısız bir biçimde doğru yola ulaştırılabilir. Konumuzu tüm bunların ilk olduğu düşüncesi ile de ilerletebiliriz. Proje devam ederken zamanımızdan ve kâğıt israfından kaçınmak açısından da ön tasarım yapmak çok faydalı olacaktır. Ön koşulların sürecini ise herkesin fikrini sunabileceği bir alan olarak da değerlendirmek mümkündür.

Projelerin kurguları amaçları ile alakalı müşterilere fikirlerini sunan bir hizmettir. Özellikleri ile de alakalı birçok bilgi veren bir kurumdur. Bir bilgi mimari eksizidir de diyebiliriz. Web site şeması gibi yakıştırmalar yapılsa dahi web site ve mobil uygulamalar için sorunsuz bir alandır. Şema gibi genele vurulan bir kelime ile ifade etmek de son derece doğru olacaktır. Projeler için önceden bir plan yapımı ve bu planda kişilerin ne işlerde olacağı ya da bağımlılık türleri de bilinmelidir. Ayrıca ekip dağılımları da bir hayli öneme sahiptir.

Farklı ekranları ve senaryoları sizlere sunan bir sistemdir de diyebiliriz. Bu planlama da kişilerin nerede duracağı renklerle belirlenir. Kimin ne işle meşgul olacağından hangi iş planının yapıldığına dair tüm konular belirlenir. Proje sürecindeki tüm ürünler ve hizmetler de bu şemanın içinde yer alacaktır. Ve bu çok büyük bir öneme sahiptir. Bu şemalar farklı seviyelerde değerlendirilir. Ayrıca kategoriler de farklı olabilir. Ayrıca detaylandırılabilir. Taslağa ya da hızlı birer mock up’a sahip ve detaylara da sahiptirler. Bu türler takım içinde gözükmeyen fikirlerin netleşmesine ya da yeni fikirler ortaya çıkmasına yardımcıdır.

Bağımlı kalmak kısıtlı olur. Elemanlar çok sık değişir de diyebiliriz. Dokümantasyon olarak tüm bunlar kullanılabilirler. Ayrıca da çok büyük bir önem teşkil ederler. Web sayfası ya da mobil uygulamanın en iyi şekline sahiptirler. Üretimleri ise ürünlerin detaylarına göre oldukça basittir. Detay ölçeği ise en önemli unsurlar arasındadır.

Gelişen ve değişen dünyamızda oldukça farkı gelişimler ortaya çıktı. Bunlardan en önemlileri arasında ise bilgisayar ve internet oldu. Bu sayede birçok konuda bilgi edinip bu tarz kategoriler belirleyebiliyoruz. Son zamanlarda kimin hangi iş kolunda olduğundan tutun daha birçok konu da sizlere fikirler veren bir bilgi alma yöntemidir. Ayrıca bu alanda yapılan şemalar da oldukça öneme sahiptir.

Bir hayli önemli olan bu unsurlardan yararlanmak için bizim makalelerimize göz atarak sizler de bilgi edinebilirsiniz. Kimlere ne gibi fikirler verileceği ya da ne tarz şemalar kurulacağı da internet ortamından öğrenilebilecek konular arasında yer almaktadır. Son yıllarda oldukça büyük bir önem teşkil eden bu konular için bizler sizlerin bilgilenme işlemlerine hız katıyoruz. Ne tarz şemaları iş alanlarınız da nasıl kullanacağınıza dair bilgiler sunuyoruz.

Oluşturulan wietrame ne amaçlarla kimler için hazırlanıyor? Tüm bu konular oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çok yüksek detaylı olan şemaların yanı sıra detayı az olan şemalar da sunulmaktadır. Bu bakımdan da dikkat etmeliyiz. Son derece büyük bir öneme sahip olan bu konuları düşünmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Farklı ülkelerde de kullanılabilir hizmetler vermeliyiz. Çünkü sadece evrensel olan bu alanda dikkatli ve her kesime uygun şemalar üretmeliyiz.

Tüm ülkelerde kullanılabilecek olan şemalar için tüm dillerden yararlanılır. Fakat ana dil dünya da ne ise en önce onu bilmek en iyisi olacaktır. Bu tarz şemaları uygularken de bu ana dile tabi olmak oldukça önemlidir. Sıkıntılı bir süreç olsa da işlemler hazırlandıktan sonra sizin kolayca aktif kullanabileceğiniz bir program elde edeceksiniz. En uygun işleyişe göre hazırladığınız programı sunabileceksiniz. Kaliteli içerikler için sizlere en büyük tavsiyemiz şema alırken detay olup olmamasına dikkat etmenizdir. Stil farklılıklarına da fazla dikkat etmeyiniz. Her kişinin şema oluştururken yaptığı stil farklı olabilmektedir.

Bilgi tasarımı yapabilirsiniz. Ayrıca bu tasarımları en kolay biçimi ile herkese sunabilirsiniz. Navigasyon tasarımını da en kaliteli biçimi ile yapabilirsiniz. Ayrıca da arayüz tasarımına da önem verip bunu da faaliyete geçirebilirsiniz. Son yıllarda çok önemli olan bu konuların hepsini ise bilgisayar ortamında bulmanız oldukça kolay ve kısa bir yöntemdir. Sayfa düzenine de dikkat etmek oldukça öneme sahip. Çünkü bu sizin düzenli ve net çalışmanıza yardımcı olacaktır. Kaliteli işler çıkarabilmek adına sizler de kaliteli süreçlere ihtiyaç duyacaksınız. Bunun için de sayfa düzeni oldukça önemdi bir unsurdur.

Bilgi tasarımı bir sunum olmaktadır. Ve bu sunum bilginin öne geçmesini sağlar. Wieframe ise bileşenlerin aralarında olan ilişkileri ortaya koyar. Her hangi bir bilginin en kolay şekilde anlaşılmasını sağlayan bir türdür de diyebiliriz. Şema halinde insanlar bilgileri daha kolay bir biçimde anlama imkanı bulur. Mesela navigasyon sistemi de bir şemadır. Şema şeklinde oluşturulan bu sistem sayesinde insanlar kolay bir biçimde istedikleri yeri bulup dikkatli bir biçimde istedikleri yerlere giderler. Son derece büyük bir öneme sahip olan bu konuyu inceleyecek olursak diyebiliriz ki navigasyon sisteminde sizin navigasyona girmeniz ve bu navigasyonda gezinmenizde bir şema sistemidir. Oldukça önemli olan bu sistem sayesinde sizler de büyük bir yol kat etmiş olacaksınız.

Sistemde sayfalar uygulamalar gibi alanlar yer alır. Bu alanlar da ise gezinmek şema oluşturmak ile ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak diyebiliriz ki tüm uygulamalar şema sayesinde belirli bir düzen elde eder. Müşterilerin kolay bir yol ile sistemleri gezmesini sağlar.

En İyi Wieframe Araçları

Piyasa içinde birçok araç bulunmaktadır. Bunlardan ilki ise Moqupse olmaktadır. Uygulamanın özelliklerinden bahsedecek olursak en önemli özelliği kullanımı kolaydır. Ayrıca kolay bir öğrenimi mevcuttur. En önce de sürüş testi yapılıyor olması en önemli özelliklerindendir. İkincisi ise Balsamiq olmaktadır. Bunun özellikleri ise kullanıcı dostu bir programdır. Fikirler hızlı ve karışıklığa mahal vermeden ilerleyebiliyor. En önemli özelliği de budur. Önceden tasarlanmış bazı programlar da mevcuttur. Üçüncüsü ise Uxpin olmakta. Bunun özellikleri ise işbirlikçi ve çevrim içi olmasıdır. Kullanıcıların deneyimine göre geliştirilmesi de bir hayli önemlidir. 

Genel tasarımların özelliklerini de bu sayede belirlerler. Dördüncüsü ise Invision olmaktadır. Geleneksel bir uygulama değildir. Ayrıca hotpotlar ile tasarımlarınızı yüklemenize sebeptir. İphone telefonlarda dahi bu program kullanılır. Tıklanabilen tüm tasarımlar telefonunuza tek tıkla ulaşır. Beşincisi ise bildiğimiz yoldur. Kendi kendimiz bazı çizimleri elimizle yaparak arkadaşlarımızla ya da iş ortamlarımızda bu programları sunabiliriz. En basit ve kolay yollardan biri de budur. Eskiz çizerek ucuz ve kolay bir yoldan işlemlerinizi sizde daha kolay yaparsınız. Bu programlara da para vermenize gerek kalmaz. Elle çizmek bazen zor bir hal alsa da oldukça iyi ve güzeldir. Sizler de kesinlikle daha kolay ve güzel çizimler için bu tarz eskizleri kullanabilirsiniz. Faydalı ve net işler olacağından emin olabilirsiniz.

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski