SEO Öğrenebilir Miyim?

SEO yani arama motoru optimizasyonu konusunda sıfırdan, uzman derecelere gelmek elbette zordur ama imkânsız değildir. Özellikle günümüzde SEO, SEM vb. birçok eğitim gerek Youtube gerekse Udemy gibi birçok platformlarda ücretli/ücretsiz sunulmaktadır. Bu kısımda önemli olan ve sizi belki de en çok zorlayacak olan durum, zaman ayırmak ve öğrenme konusunda hevesli olmak olabilir. 

SEO öğrenmek ve profesyonelleşmek gerçekten zaman isteyen bir durumdur. Sizlere bu içeriğimizde, sıfırdan SEO uzmanlığına kadar uzanan yoldan biraz bahsedeceğiz.

Arama motorlarını topluluk gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki her topluluğun kendi içerisinde oluşturduğu belirli kuralları ve tabiri caizse yasaları var ise SEO çalışmalarının da aynı şekilde kurallar ve yasalar vardır. Neticede, arama motorları saatte milyarlarca insanın etkileşim içerisinde olduğu bir platformdur. Sizlerde internet sitenizde bu kurallara uyarak, kendinize has stratejiler geliştirerek (zamanla oluşan bir durumdur) sıralama kazanabilir ve dolayısıyla SEO öğrenebilirsiniz.

Unutmayın, SEO zaman alan bir süreçtir lakin öğrenmek tamamen tecrübeye ve azme bağlı bir durumdur. İnternette arama motorları dâhil olmak üzere birçok farklı kaynak ve araç bulunmaktadır. Yapmanız gereken, doğru sorguyu yapmak ve nereye bakacağınızı iyi belirlemektir.

SEO Öğrenirken Zorlanır Mıyım?

Kendini arama motorları konusunda gerçekten geliştirmek isteyen ve hevesli olan bireylerin geneli ilk olarak bu soruyu sormaktadır. SEO öğrenmekte, SEO çalışmaları yapmakta oldukça zordur. Google gibi dev arama motorları, neredeyse her geçen ay yeni bir güncelleme duyurmakta ve sizden sitelerinizi buna göre optimize etmenizi beklemektedir.

SEO sabit bir kavram değildir. Örneğin, ben SEO öğrendim artık araştırmayayım, öğrenmeyeyim diye bir kural yoktur. Özellikle bizler 15 yıldır bu sektörde olmamıza ve profesyonel olarak hizmet sunmamıza rağmen, düzenli olarak kendimizi geliştiriyoruz. Kimse bir anda iki makale okuyup, derya deniz bilgiye sahip olup uzman olamaz.

Sabırlı olmalısınız ve kendi yol haritanızı kendiniz çizmelisiniz. Her bilgiyi ilk günden öğrenmek ve uygulamaya çalışmak sizi zorlayabilir. Örneğin, içerik oluşturmayı öğrendiniz diyelim, “artık ben içerik oluşturmayı biliyorum yeter bu bana” deyip, sitenizde içerik yayınlamaya başlayamazsınız. Görsel SEO, anahtar kelimeler, içerik uzunluğu, semantik yapı ve daha onlarca adım. Fark ettiyseniz tek bir maddenin bile neredeyse onlarca alt maddesi bulunmaktadır.

Doğru sıralama ile öğrenmek işte bu yüzden önemlidir. Kendinize öğrenmek için yol haritası çizerken unutmayınız ki önemsiz diye bir şey yoktur. Bu durumu arama motorları konusunda uzmanlaşmak isteyen ama yarı yolda sıkılan birçok kişiden görmekteyiz. SEO kavramı içerisinde önemsiz hiçbir madde yoktur, yanlış sıralama vardır. Siz daha içerik oluşturmayı öğrenmeden, harici bağlantılara yani backlinlere geçerseniz elbette size önemsiz gelecektir.

SEO öğrenirken bir yandan da dijital pazarlama konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Elbette zaman ilerledikçe SEO ile birlikte bu kavrama da az çok hâkim oluyoruz lakin unutmayın ki her zaman dijital pazarlama uzmanları, SEO uzmanları ile beraber çalışırlar.

Ne Kadar Zamanda SEO Öğrenebilirim?

Bu sorunun cevabı tamam sizde saklıdır. Elbette binlerce terim olabilir lakin siz öğrenmek istiyor musunuz? Düzenli ve disiplinli bir biçimde her gün kendinizi öğrenmeye, geliştirmeye devam ederseniz en azından temel kavramları öğrenmeniz birkaç ay sürebilir. Burada size ufak bir tavsiye vermek gerekirse web sitesi üzerinde uygulamalı çalın deriz. Bu sayede kendi stratejinizi geliştirmiş, pratik yapmış ve bazı kavramlara da hâkim olabilirsiniz.

Sadece eğitim videolarını izleyerek, SEO uzmanı olunmaz. Bunu aklınızdan asla çıkarmayın! Eğitim videoları sizlere bilgi verir, pratik vermez. Unutmayınız ki bir siteye SEO çalışmaları yapmanız ve çalışmaların karşılığında bir etki almanız, tamamen sitenin kategorisine, rakiplerine, anahtar kelimelere vb. birçok duruma bağlıdır. Genel olarak yaptığınız çalışmaların meyvelerini yemeniz en az 3 ay gibi bir süre alabilir.

SEO Nasıl Öğrenilir?

Hayatınızda yeni olarak ne öğrenmek istiyorsanız, o konu hakkında kendinize bir öğrenim içeriği ve yol haritası oluşturmalısınız. Doğrudan, sondan başlayarak başa doğru ilerlemeyin. SEO öğrenmek isteyen bireylere kısaca bir yol haritası çıkarmamız gerekirse, sırasıyla aşağıda ki gibi maddeleyebiliriz.

  • Kendinizi sadece Google ile kısıtlamayın. Google en büyük arama motoru olabilir ama tek arama motoru değildir. Kendinizi arama motorlarının nasıl çalıştığı, algoritması, güncellemeleri vb. birçok konuda geliştirin.
  • SEM ile SEO arasında ki bağlantıyı asla es geçmeyin.
  • Her web sitesinde neden SEO gereklidir, analiz edin.
  • SEO adımları ve SEO süreçleri hakkında bilgi sahibi olun. (Örneğin, İç SEO)
  • SEO araçları dâhil olmak üzere bütün araçları kullanmayı öğrenin.
  • Anahtar kelimelere dikkat edin.
  • SEO çalışmalarını analiz etmeyi öğrenin.
  • Bol bol pratik yapın. 

Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski