SEO Migration Süreci Nedir?

 İnternet sitenizi farklı bir siteye veya sunucuya taşıma, altyapı değiştirme işlemlerine Migration süreci denir. Bu içeriğimizin temel amacı, Migration süreci içerisinde internet sitenizde ki yaptığınız bütün SEO çalışmalarının boşa gitmesine engel olmak ve size yardımcı olmaktır.

SEO Migration Nedir

SEO Migration süreci, yanlış yönetildiği ve çok uzun sürdüğü senaryolarda genel olarak URL bazlı değişiklikler yaşandığından ötürü, internet sitenizde dizine eklenme sorunları yaşayabilirsiniz.

Taşıma Veya Yönlendirme Türleri

Bir internet sitesi toplam olarak altı adet taşıma veya yönlendirme sürecine tabi olabilir. Bunlar;

  • SSL Yönlendirmesi. (Örneğin, HTTPS’den HTTP’ye)
  • Subdomain yönlendirmesi veya taşınması.
  • Direkt olarak alan adınızın yönlendirilmesi veya taşınması.
  • Altyapınızın değişmesi ile sitenizin taşınması.
  • URL yapılandırması.

Süreçler Nasıl Yürütülmeli?

SEO migration süreçleri yürütme taktikleri

Sitenizde ki nitelikli hedef kitleyi ve potansiyel müşterilerinizi kaybetmemek için, yönlendirme veya taşıma kurguları hatta veri tabanınızda ki tüm verilere kadar her bir adımı teker teker planlamalısınız. Taşıma veya yönlendirme süresinin uzaması hatta en ufak bir statü kodunun bile yanlış yazılması size çok büyük zararlar getirebilir. Bu süreçte her web sitesi trafik kaybı yaşamamaktadır. Burada ki asıl amacımız bu kaybı en aza indirmektir.

Yapmanız Gerekenler!

Site taşıma veya yönlendirme sürecine başlamadan önce mutlaka, sitenizin güncel yedeğini almayı unutmayınız. Süreç boyunca ne olacağını ve sürecin nasıl neticeleneceğini tahmin edemeyeceğiniz için her türlü önlemi almalısınız. Hatta bu yedeğin bile buluta yedekleyin.

Sürece başlamadan önce mutlaka her adımı test edin ve gerekirse defalarca kurgulayın. Taşıma süreci internet sitenizin boyutuna göre ve diğer birçok seçeneğe göre uzayabilmektedir. Bu yüzden her şeyi tek bir kerede yapacağınız için test etmek zorundasınız.

Bütün bu süreçler boyunca herkesin birbiri ile iletişim içerisinde olduğundan emin olun. Bazı durumlarda birkaç eylemi iki kişinin aynı anda veya önce birisi sonra birisinin yapması gerekebiliyor. Bu tarz durumlarda kriz anı yaşanmaması ve zarar görmemeniz için iletişimin bütünlüğünden emin olun.

Taşıma veya yönlendirme işlemi bittikten sonra özellikle URL yapılandırmanızı kontrol etmeyi unutmayın. Birçok insan bu durumu geç fark ediyor. Sebebi ise eskiden dizine eklenmiş sayfaları önemsemediğinden veya gözünden kaçtığından. Her sayfayı en az iki kere kontrol etmenizi öneririz. 


Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski