Genel İndex (Dizine Ekleme) Problemleri

 Google’ın son zamanlarda yayınlamış olduğu birçok algoritma güncellemeleri nedeni ile özellikle yeni açılmış internet sitelerinde dizine eklemle problemleri yaşanmaktadır. Bu içeriğimizde sizlere genel olarak dizine ekleme problemlerinin nedenlerinden ve nasıl kurtulabileceğinizden bahsedeceğiz.

Index problemleri nelerdir

Bu sorunu genelde yayınlamış olduğunuz içeriğin URL’sini Search Console üzerinde arattığınızda “Keşfedildi-şu anda dizine eklenmiş değil” hatası aldığınızda fark ederseniz.

Google vb. arama motorlarının çalışma mantığını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; Arama motoru önce sitenize girer, sayfalarınızı tarar ardından direkt dizine ekler. Dizine eklenmemiş sayfanızı normalde arama motorlar tarar taramaz dizine eklerler. Olması gereken işleyiş normalde bu şekildedir. Lakin bazı durumlarda belki yanlış SEO stratejilerinden belki de algoritmadan ötürü tarama bütçenizi yanlış kullanıyor olabilirsiniz.

Google Search Console İle İndex Analizi Yapmak

İnternet sitenizde anlamsız hit düşüşü ve sıralama kaybı yaşıyorsanız bunun sebebi dizine eklenmiş sayfalarınız olabilir. Bu durumu analiz etmek için Search Console’a giriş yapmak gerekmektedir. Ardından en son eklenen içeriklerinizin URL’sini kopyalayıp, Console’a giriş yaptıktan arama butonuna yapıştırabilirsiniz. Bu yöntem uzun ama tek tek analiz yapabilmeniz için geçerli bir yöntemdir.

Bir diğer analiz yöntemi ise doğrudan Console’a giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menü üzerinden “kapsam” sekmesine tıklamaktır. Kapsam sekmesi genel olarak herkeste 4 adet bölümden oluşmaktadır bunlar; Hariç Bırakıldı, Geçerli, Uyarılarla Geçerli, Hata bölümleridir. Elbette pek çok sekmenin asıl amacını isminden anlayabilirsiniz lakin bu içeriğimizin konusu dizine ekleme hataları olduğundan ötürü bizi ilgilendiren sekme “Hariç Bırakıldı ve Hata” sekmeleridir. Genel olarak bu içeriğimizde, belirttiğimiz sekmelerden konuşuyor olacağız.

Google Search Console ile index analizi yapma

Bahsini ettiğimiz bu sekmelerin üzerlerine tıkladığınız zaman kutucuğun kırmızı olduğunu anlarsınız. Kırmızı olduğu zaman sadece dizine ekleme ile ilgili olan problemler sayfanın hemen aşağısında sıralanacaktır. Genelde bu liste aşağıda belirttiğimiz maddelerden oluşmaktadır.

  • Noindex etiketi tarafından hariç bırakıldı.
  • Keşfedildi - Şuan dizine eklemiş değil.
  • Tarandı - Şuan dizine eklenmiş değil.
  • Sunu Hatası (5xx)

Çoğu zaman sayfalarınız bu hatalardan ötürü dizine eklenme problemleri yaşamaktadır.

Kapsam Sayfasını Analiz Etme

Kapsam sayfasında sizlere belirttiğimiz adımları sırasıyla uyguladıktan sonra çıkan hataların üzerine tıklayarak “ayrıntılar” sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Bu sayfa içerisinde genelde hatalarınız 5 farklı başlık altında listelenmektedir. Dilerseniz öncelikle sizlere bu başlıktan biraz söz edelim.

  • Sayfa Sayısı: Sayfa sayısı sekmesinde, aldığınız hatadan ötürü dizine eklenmede sorun yaşayan sayfalarınızı belirtmektedir.
  • Trend: Dizine ekleme hatası aldığınız sayfanın, her tarama yapıldığında kaç farklı sayfada daha aynı hatayı vermeye devam ettiğini göstermektedir. Kısaca; hata gittikçe siteye yayılıyor mu yoksa yayılmıyor mu onu belirtmektedir.
  • Doğrulama: Doğrulama sekmesinde hatayı fark edip çözdükten sonra doğrulama aşamasına göndermeniz durumunda, hatanın hangi durumda olduğunu gösterir. Örneğin, doğrulama başladı veya doğrulama başarısız gibi.
  • Tür: Tür başlığı altında sıralanan bütün maddeler, sayfalarınızın hangi nedenden ötürü dizine eklenmediğini size belirtmektedir. Örneğin, noindex etiketi yüzünden hariç bırakıldı gibi.
  • Durum: Durum sekmesi altında ise genelde ‘’Hata” veya “Hariç bırakıldı” hatası vermektedir. Eğer hariç bırakıldı ibaresini görüyorsanız, sayfanız dizine eklenemedi dizine eklenirken bir sorun oluştu demektir. Eğer hata ibaresini görüyorsanız index almış sayfalarınızda bir problem var demektir. 

Sizin sitenizde hangi hata belirmekte ise üzerine tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kapsam Sorunlarını Düzeltme

Artık kapsam sayfasının ne anlam ifade ettiğini, hataların ne olduğunu ve analiz etmeyi öğrendiğinize göre sorunları nasıl giderebilirsiniz anlatmaya başlayalım.

Tarandı – Şuanda Dizine Eklenmiş Değil Hatası ve Çözümü

Bu hata genelde yeni açılmış sitelerde karşılaşılsa da günümüzde pek çok site üzerinde de etki göstermeye başlamıştır. Bu sorunu genelde hata olarak adlandırılması pek de doğru değildir. Çoğu zaman Google, sayfalarınızı olması gerektiğinden uzun sürede dizine ekleyebilir. Bu uyarı da aslından onun bir belirtisidir.

Google dahil olmak üzere arama motorlarının tamamının çalışma prensibi aynıdır. Tarama, keşif, dizine ekleme. Sitenizde böyle bir uyarı ile karşı karşıya geldiğinizde aslında yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Bu adımlar otoriter sitelerde anında gerçekleşir. Bazı internet sitelerinde ise en fazla birkaç gün alabilir. Bu durumu hızlandırabilirsiniz ama çözemezsiniz çünkü bu bir hata değildir!

Tarandı – Şuanda Dizine Eklenmiş Değil Hatası Nedenleri

Sayfalarınızı konsol üzerinde arattığınız zaman böyle bir uyarı alıyorsanız muhtemel içeriklerinizden ötürüdür. Google eğer sizin sitenizi otoriter bir site olarak algılamıyorsa elbette otoriter olarak algıladığı sitelere yoğunluk verecektir. Bu nedenden ötürüdür ki tarar ama geç dizine ekler.

Bu durumu daha da berbat bir hale sokan durum ise çalıntı içerikler yayınlamaktır. İnternet sitenizde çalıntı içerikler yayınlamanız durumunda sadece bu uyarı alıyorsanız acilen içerik çalmayı bırakmalısınız. Çünkü bu durumun devamında bütün dizine eklenmiş sayfalarınız silinebilir hatta domain ban ile de karşı karşıya kalabilirsiniz.

Keşfedildi – Şuanda Dizine Eklenmiş Değil Hatası ve Çözümü

Bir üst başlığımızda da belirttiğimiz gibi bu uyarıyı da bir hata olarak algılamamak gerekmektedir. Hata aldığınız zaman bir eylem gerçekleştirip, sorunu çözüp doğrulamaya göndermeniz gerekmektedir. Lakin bu uyarı karışışında yapabileceğiniz bir eylem bulunmamaktadır. Bunu bir durum bildirimi olarak algılayabilirsiniz.

Bu durum bildirimini genelde sayfanız dizine eklenirken adımlardan ilk adım olan, keşif aşamasında meydana gelmektedir. Genelde otoritesi çok düşük olan internet sitelerinde dizine ekleme adımları oldukça yavaş gerçekleşmektedir. Bu uyarı da bunun bir kanıtıdır. Dizine ekleme adımları arasında süreyi azaltmak istiyorsanız daha fazla içerik yerine daha kaliteli içerikler üretmeye odaklanmalısınız.

NoIndex Etiketi Tarafından Hariç Tutuldu Hatası ve Çözümü

Noindex etiketi olan sayfalarınızın veya kategorilerinizin dizine eklenmemesi kadar doğal bir durum yoktur. Noindex etiketinin anlamı, sayfalarımızı indexleme yani dizine ekleme demektir. Bu etiketi belki yanlışlıkla veya wordpress kullanıyorsanız eklenti aracılığıyla koymuş olabilirsiniz. Wordpress’te sitenize SEO eklentileri kurarken bu yüzden dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, RankMath eklentisinde otomatik olarak “max-snipetts -1” olarak kurulmaktadır.

Bu ayarı değiştirmez ve snippet uyumlu hale getirmezseniz snippetlerde yer alamazsınız. Bu tarz durumlar birçok kişinin başına gelmektedir. Böyle bir hata almanız durumda chrome eklentileri ile veya sayfa kaynağından tespit edebilirsiniz.

Chrome eklentisi ile tespit edebilmeniz için SEO Meta 1 Clik eklentisini kullanabilirsiniz. Birçok SEO uzmanı ve internet sitesi olan birey tarayıcısında bu eklentiyi kullanmaktadır. Eklentiyi indirip eklediğinizi düşünürsek yapmanı gerekenler çok basittir.

  • Noindex hatası veren URL’yi yeni sekmede açın.
  • Ardından Noindex etiketi bulunan sayfanızın içerisinde bu eklentinin üzerine tıklayın.
  • Eklentiye tıkladığınız anda açılan sekmede “Robots.tag” kısmında “Noindex” ibaresini göreceksiniz.

Aynı zamanda bu etiketi kontrol edebilmeniz için bir diğer adım ise “incele” demektir.

  • “Noindex” etiketi hatası veren sayfanızı açın.
  • Sayfa içerisinde boş bir alana fare ile sağ tıklayarak açılan alanda “incele” seçeneğine tıklayın.
  • Açılan sekmede CRTL + F tuşu kombinasyonunu yaparak “noindex” etiketi aratın. 

Eğer sayfanız içerisinde böyle bir etiket bulunursa yapmanız gereken tek şey robots.txt dosyasına göz atmaktır. Hatanızın çözümü bu metin belgesinde yer alan kodlardan ötürüdür. İlgili sayfanın veya kategorinin üzerinde noindex etiketi bulunuyor olabilir. O seçeneği metin belgesinden kaldırarak hatayı çözebilirsiniz. Ardından tekrar dizine eklenmesini isteyerek dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.


Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski