Bir Sitenin Değeri Nasıl Bulunur?

 İnternet sektörüne atılmak isteyen bir girişimciyseniz ve ilk olarak bir web sitesi almak istiyorsanız, bu işlerden çok anlamıyorsanız sizler için bu makalede yardımcı olacağız. Almak istediğiniz veya satmak istediğiniz bir web sitesinin değeri nasıl hesaplanır?

Öncelikle alacağınız veya satacağınız web siteniz için aşağıda belirttiğimiz ve açıklamalarda bulunduğumuz maddeleri okuyup anlayıp analizlerinizi yaparak siteye bir değer biçebilirsiniz.

Site Değeri Belirleme Nasıl Yapılır?

Sitede kullanılan ve yapılan her türlü işlem bizlere bir maliyet olarak yansıdığından alıcı veya satıcı bunları göz önüne alarak fiyat belirlemesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır:

  • Sitenin kategorisi: Site içerisinde paylaşılan makaleler, sayfalar ve videolar sitenin kategorisi hakkında bizlere bir fikir verebilir. Ülkemizde gene olarak blog ve haber siteleri yaygındır. Rekabetin çok olduğu bir kategoride olan bir web sitenin iyi konumda olmaması fiyatının düşmesine sebep olabilir.
  • Sitenin bağlantıları: Sitenin açılmış olduğu günden itibaren farklı kaynaklardan almış ve farklı kaynaklara vermiş olduğu bağlantıların önemi çok fazladır. Bu bağlantıları Semrush, Moz gibi araçlarla sorgulayıp detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Bağlantı çöplüğüne dönmüş bir sitenin fiyatının pahalı olmaması gerekmektedir.
  • Sitenin trafiği: Kazanç sağlamak için almayı veya satmayı düşündüğünüz sitenin en önemli unsuru ve size kazanç sağlayacak kısmı trafiktir. Trafiği olmayan bir sitenin getirisi gerçekten çok düşüktür. Adsense üzerinden kazanç için trafik çok önemlidir. Trafiği fazla olan bir web sitesinin fiyatı yükselmektedir.
  • Alan adı değer ve yaşı: Çoğu site için önemli olan bu kriter alan adının yaşı ilerledikçe fiyatının da artmasıdır. Google üzerinde alan adının kayıt süresi çok önemlidir. Uzun yıllardır bir fiil kayıt edilmiş olan alan adları daha ön plana çıkmaktadır.
  • Sitenin lisanslı ürünleri: Web sitesinde bulunan yazılım, lisanslı eklentiler ve benzeri ürünler lisanslı olduğu
  • Sitenin getirisi:  Adsense gibi getiri kapısı olan sitelerin Adsense üzerinden kazandıkları miktarlar direk sitenin fiyatını etkilemektedir. Kazanç arttıkça sitenin fiyatı artmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz hususları göz önüne aldığınız da bir sitenin ortalama 1 yıllık net kazancını site sahibine ödeyerek siteyi alabilirsiniz. Bu 1 yıllık süre tamamen benim ön görüm olmakla birlikte aşağısına veya yukarında fiyatlara da satılabilir.


Cuma Bozkurt

15 yıllık sektör tecrübesiyle dijital danışmanlık, dijital pazarlama, seo, sem, reklam, dijital strateji, marka stratejisi hizmetleri...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski